SUCCESSION PLANNINGΣχεδιασμός διαδοχής ανώτερων στελεχών

SUCCESSION PLANNINGΣχεδιασμός διαδοχής ανώτερων στελεχών

SUCCESSION PLANNINGΣχεδιασμός διαδοχής ανώτερων στελεχών

SUCCESSION PLANNINGΣχεδιασμός διαδοχής ανώτερων στελεχών

SUCCESSION PLANNINGΣχεδιασμός διαδοχής ανώτερων στελεχών

Τι είναι ο σχεδιασμός διαδοχής

Ο σχεδιασμός διαδοχής αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία προσλαμβάνονται και αναπτύσσονται εργαζόμενοι με σκοπό την πλήρωση ενός βασικού ρόλου εντός μιας επιχείρησης.

Αυξάνει τη διαθεσιμότητα έμπειρων και ικανών υπαλλήλων που είναι διατεθειμένοι να αντικαταστήσουν τους παλιούς ηγέτες καθώς φεύγουν, συνταξιοδοτούνται ή πεθαίνουν. Η προετοιμασία για τον υπάλληλο να αναλάβει ηγεσία περιλαμβάνει τη μεταφορά του σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ή εργασία για να δώσει στον υπάλληλο την ευκαιρία να μάθει και να παρατηρήσει τον ρόλο που εκτελείται.

Ο σχεδιασμός διαδοχής εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κενό ηγεσίας μετά τη συνταξιοδότηση ή την έξοδο ενός ανώτερου υπαλλήλου από την επιχείρηση. Στην περίπτωση μιας οικογενειακής επιχείρησης, διασφαλίζει ότι η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και μετά την έξοδο ή τον θάνατο σημαντικών ατόμων στην επιχείρηση. Ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διαδοχής εγγυάται σε μία επιχείρηση ότι υπάρχουν υπάλληλοι διαθέσιμοι για να αναλάβουν βασικούς διαχειριστικούς ρόλους.

Η διαδικασία σχεδιασμού διαδοχής

Η διαδικασία ξεκινά εξετάζοντας τις δεξιότητες του ηγέτη που αποχωρεί, βρίσκοντας πιθανές αντικαταστάσεις από μέσα ή έξω από την επιχείρηση. Εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί εσωτερικά, οι εργαζόμενοι αυτοί, εκπαιδεύονται ώστε να μπορούν να αναλάβουν τους ρόλους που εκτελεί ο ηγέτης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνεργάζονται στενά με το άτομο αυτό ως τρόπο μάθησης για να μάθουν να εκτελούν τις διάφορες λειτουργίες. Στις μεγάλες επιχειρήσεις, ο διαδοχικός σχεδιασμός είναι ένα συνεχές γεγονός για την πρόβλεψη αλλαγών στην ηγεσία.

Σημασία του Διαδοχικού Σχεδιασμού

Ο σχεδιασμός διαδοχής προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:
Σχεδιασμός διαδοχής ανώτερων στελεχών

Βοηθά στον εντοπισμό μελλοντικών ηγετών
Ο σχεδιασμός διαδοχής μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό υπαλλήλων με μοναδικές ικανότητες και δεξιότητες ώστε να τους οδηγήσει σε ανώτερους εκτελεστικούς ρόλους.
Οι αντικαταστάσεις που προέρχονται από την επιχείρηση κατανοούν τις λειτουργίες της εντός και εκτός και είναι σε καλύτερη θέση για να αναλάβουν συγκεκριμένους εκτελεστικούς ρόλους, ειδικά σε επιχειρήσεις όπου η γνώση είναι εξειδικευμένη. Η ανάγκη για διαθέσιμες αντικαταστάσεις, κατά την πραγματοποίηση αλλαγών στην οργανωτική δομή, επιτρέπει στην ανώτερη διοίκηση να κάνει αλλαγές χωρίς να επηρεάζεται από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Ελαχιστοποιεί το κόστος πρόσληψης
Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός διαδοχής βοηθάει την επιχείρηση να αντικαταστήσει το αποχωρών στέλεχος, με άλλο στέλεχος μέσα από την επιχείρηση, η επιχείρηση μπορεί να εξοικονομήσει κόστος που διαφορετικά θα οδηγούσε σε εξωτερικές προσλήψεις.
Το κόστος πρόσληψης ανώτερου στελέχους μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με την αντικατάσταση εντός της επιχείρησης. Επιπλέον, είναι πιο συμφέρουσα και φθηνότερη επιλογή για την επιχείρηση να πάρει ένα στέλεχος να εργαστεί μαζί με το αποχωρών ή συνταξιούχο ανώτερο στέλεχος προτού αυτή η γνώση – εμπειρία χαθεί για την επιχείρηση.

Βοηθά στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των ελλείψεων ικανοτήτων
Μία επιχείρηση μπορεί να εντοπίσει ελλείψεις ικανοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων της μέσω στρατηγικού σχεδιασμού διαδοχής. Οι ελλείψεις ικανοτήτων είναι η διάκριση μεταξύ του τρέχοντος επιπέδου ικανοτήτων των εργαζομένων και του απαιτούμενου επιπέδου ικανοτήτων. Οι ελλείψεις ικανοτήτων μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη υπαλλήλων με τις απαιτούμενες δεξιότητες, στις τρέχουσες ανάγκες για βασικές εκτελεστικές θέσεις ή βασικές ικανότητες που μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον. Οι ελλείψεις θα καθοδηγήσουν την επιχείρηση στη δομή των προγραμμάτων κατάρτισης ή διαχείρισης ταλέντων για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι είναι εξοπλισμένοι με τις απαιτούμενες δεξιότητες για την εκτέλεση πιο απαιτητικών λειτουργιών.

Διατηρεί την λειτουργία της επιχείρησης ανεπηρέαστη
Οποιαδήποτε αλλαγή συντελεστεί, μπορεί να διατηρήσει ανεπηρέαστη τη λειτουργία της επιχείρησης ή να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο το διαχειρίζεται η διοίκηση. Με την έξοδο ενός βασικού μέλους της ανώτατης διοίκησης, μια επιχείρηση θα πρέπει να βρει έναν αντικαταστάτη που μπορεί να εκτελέσει καθήκοντα ισάξια ή καλύτερα από το προηγούμενο ανώτερο στέλεχος.

Εάν δεν υπάρχει κατάλληλη αντικατάσταση για τη θέση αυτή, η επιχείρηση μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις που, εάν δεν αντιμετωπιστούν αρκετά νωρίς, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν στην πτώση της επιχείρησης. Διαφορετικά, εάν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να εμπνεύσει τους υπαλλήλους να συμμετέχουν σε κρίσιμες λειτουργίες λήψης αποφάσεων. Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να διατηρήσουν την πίστη τους στη διοίκηση και στην επιχείρηση, καθώς ο σχεδιασμός διαδοχής τους προετοιμάζει και για τυχόν εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Σχεδιασμός διαδοχής ανώτερων στελεχών. Πρόσληψη, ανάπτυξη και κατάρτιση υπαλλήλων για την πλήρωση βασικών ανώτερων ρόλων σε μια επιχείρηση.

Υπηρεσίες που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες

Σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η επιχείρησή σας, μπορούμε να βρούμε τις λύσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες σας.
Στρατηγικές εξόδου
Προετοιμάστε ένα σχέδιο εξόδου από την επιχείρησή σας.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Επέκτασης
Προετοιμάστε το Επιχειρηματικό Σχέδιο που είναι απαραίτητο για την επέκυαση και ανάπτυξη της επιχείρησης.
Επιχειρηματικό σχέδιο
Περιγράψτε λεπτομερώς τις λειτουργίες, τις ευθύνες της διοίκησης, των τμημάτων και των εργαζομένων, και πώς αυτά θα συμβάλλουν στη συνολική επιτυχία της επιχείρησης.

Είστε έτοιμοι να μιλήσουμε;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με πληροφορίες σχετικά με εσάς. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!
Όλα τα πεδία απαιτούνται κατά τη συμπλήρωση αυτής της φόρμας.