BUSINESS TURNAROUNDΕπιβίωση μιας επιχείρησης

Στρατηγικές ανάκαμψης

BUSINESS TURNAROUNDΕπιβίωση μιας επιχείρησης

Στρατηγικές ανάκαμψης

BUSINESS TURNAROUNDΕπιβίωση μιας επιχείρησης

Στρατηγικές ανάκαμψης

BUSINESS TURNAROUNDΕπιβίωση μιας επιχείρησης

Στρατηγικές ανάκαμψης

BUSINESS TURNAROUNDΕπιβίωση μιας επιχείρησης

Στρατηγικές ανάκαμψης

Τι είναι οι στρατηγικές ανάκαμψης

Οι στρατηγικές ανάκαμψης είναι μια σειρά στρατηγικών ενεργειών - μέτρων, που εφαρμόζει η επιχείρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μείωσης της απόδοσης της, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μετατροπή της, από ζημιογόνα σε κερδοφόρα.

Οι στρατηγικές ανάκαμψης επιφέρουν βελτίωση στην απόδοση της επιχείρησης. Ο βαθμός επικινδυνότητας της θέσης της επιχείρησης καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι στρατηγικές ανάκαμψης θα εφαρμοστούν.

Στην περίπτωση που εφαρμοστούν στα πρώτα στάδια μείωσης της απόδοσης της επιχείρησης, υιοθετούνται μέτρα χαμηλού κινδύνου, και αν ο κίνδυνος επιδεινωθεί, γίνονται προοδευτικά πιο επιθετικά.

Τα σημεία που δείχνουν ότι η επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως προβληματική

Προβληματική επιχείρηση, είναι η επιχείρηση που έχει υποστεί μείωση ρευστότητας κατά την προηγούμενη λογιστική χρήση και κατά το τρέχον έτος, και είναι πιθανό να υποστεί μείωση ρευστότητας κατά τα επόμενα έτη. Τα σημεία που την χαρακτηρίζουν ως προβληματική είναι:

Μείωση του μεριδίου αγοράς

Μείωση της κερδοφορίας

Αυξημένη εξάρτηση από το χρέος

Αποτυχία επαναφοράς των κερδών στην επιχείρηση

Λανθασμένη διαφοροποίηση κεφαλαίων

Έλλειψη προγραμματισμού

BUSINESS TURNAROUND STRATEGY

Διαχείριση Ανάκαμψης

που σχετίζονται με κάθε επιχείρηση

01Διάγνωση του προβλήματος

02Επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής ανάκαμψης

03Εφαρμογή της στρατηγικής ανάκαμψης

Τύποι στρατηγικών ανάκαμψης

Στρατηγικές αποδοτικότητας κόστους

Οι στρατηγικές αποδοτικότητας κόστους προηγούνται σε οποιαδήποτε στρατηγική ανάκαμψης επειδή είναι εύκολο να εφαρμοστούν, απαιτούν λίγο κεφάλαιο και τα αποτελέσματά τους είναι σχεδόν άμεσα. Περιλαμβάνουν την επέκταση των πληρωτέων λογαριασμών, την εξάλειψη των αυξήσεων των αμοιβών, τη μείωση των εισπρακτέων λογαριασμών, τη μείωση των αποθεμάτων, τη διαφοροποίηση των επενδύσεων, τη μείωση των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ κ.ά.

Στρατηγικές περικοπής περιουσιακών στοιχείων

Οι στρατηγικές περικοπής περιουσιακών στοιχείων εξαρτώνται από την ικανότητα της επιχείρησης να παράγει ταμειακές ροές. Σε αυτή την περίπτωση, η επιχείρηση, μπορεί να διαθέσει τα παλιά της περιουσιακά στοιχεία για να δημιουργήσει μετρητά ή να επενδύσει σε νέα.

Στρατηγικές εστίασης στις βασικές δραστηριότητες της επιχείρησης

Οι στρατηγικές αυτές υποχρεώνουν την επιχείρηση να εστιάσει στις δραστηριότητες που παράγουν το περισσότερο όφελος γι’αυτήν, καταργώντας ή περιορίζοντας αυτές που την επηρεάζουν αρνητικά.

Στρατηγικές αλλαγής ηγεσίας

Οι στρατηγικές αλλαγής ηγεσίας εφαρμόζονται ως μέτρο αντικατάστασης του υπευθύνου, ο οποίος φέρει την ευθύνη για την αρνητική θέση της επιχείρησης. Η αντικατάσταση χρησιμεύει ως σημείο αλλαγής. Η αλλαγή ηγεσίας βοηθά την επιχείρηση να επικεντρωθεί σε νέες στρατηγικές για την ανάκαμψη της.

Βασικά στοιχεία της επιτυχημένης στρατηγικής ανάκαμψης

Στρατηγικές ανάκαμψης

Διάγνωση του προβλήματος
Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία υλοποίησης της αναδιάρθρωσης-ανάκαμψης. Η εφαρμογή στρατηγικής ανάκαμψης απαιτεί τη διάγνωση του προβλήματος. Η ακριβής αιτία της επιχειρηματικής αποτυχίας πρέπει να προσδιοριστεί για να πλαισιώσει σχέδια για τη διαδικασία αναβίωσης. Ο σωστός έλεγχος βοηθά στην αντιμετώπιση της βασικής αιτίας του προβλήματος.

Σωστός προγραμματισμός και εκτέλεση
Μόλις ολοκληρωθεί η διάγνωση, το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι ο σχεδιασμός της ανάκαμψης. Ο σωστός σχεδιασμός γίνεται σε συνάρτηση με τους πόρους, το χρονικό πλαίσιο και τις πολιτικές που πρέπει να εκτελεστούν. Η προβληματική επιχείρηση πρέπει να προσλάβει έναν σύμβουλο ανάκαμψης με πολλά χρόνια εμπειρίας.

Επικοινωνία
Η επικοινωνία είναι ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχημένη ανάκαμψη μιας επιχείρησης. Η ανάκαμψη απαιτεί ταχεία αντίδραση από τους μετόχους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους υπαλλήλους και τη διοίκηση της επιχείρησης. Απαιτείται πλήρης, σαφής και άμεση επικοινωνία για την εφαρμογή στρατηγικής ανάκαμψης.

Διαθεσιμότητα κεφαλαίων
Ένα από τα βασικά στοιχεία κάθε ανάκαμψης είναι η οικονομική αναδιάρθρωση. Η διαθεσιμότητα επαρκών πόρων επαναφέρει την προβληματική επιχείρηση σε καλή υγεία, εφαρμόζοντας υγιή οικονομική διαχείριση και έλεγχο.

Συνεργασία
Η ανάκαμψη της επιχείρησης απαιτεί συνεργασία από διάφορες ομάδες της επιχείρησης, όπως εργαζόμενοι, μέτοχοι, διαχείριση, επενδυτές, προμηθευτές, πιστωτές κ.λπ. Απαιτεί κυρίως την υποστήριξη των εργαζομένων καθώς μπορεί να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας τους και τα καθήκοντα των θέσεων εργασίας τους.

Βιωσιμότητα της επιχείρησης
Ο σχεδιασμός ανάκαμψης μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρχουν πιθανότητες αναβίωσης-ανάκαμψης της επιχείρησης. Η βιωσιμότητα της επιχείρησης αποτελεί βασική απαίτηση μιας καλής στρατηγικής για την ανάκαμψή της. Στην περίπτωση που το επιχειρηματικό σχέδιο ανάκαμψης δείξει ότι η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμα, η εφαρμογή στρατηγικής ανάκαμψης δεν συνίσταται.

Οι στρατηγικές ανάκαμψης - Business Turnaround είναι πολύπλοκες δράσεις, οι οποίες απαιτούν την εκτέλεση κατάλληλου σχεδιασμού και υποστήριξης διαφόρων ομάδων, όπως εργαζόμενοι, πελάτες, μέτοχοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κ.λπ.

Υπηρεσίες που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες

Σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η επιχείρησή σας, μπορούμε να βρούμε τις λύσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες σας.
https://www.strategia.gr/media/2022/03/checkup-1280x960.jpg
Αξιολογήστε και εντοπίστε τα πραγματικά προβλήματα και εμπόδια της επιχείρησης.
Αναδιάρθρωση Επιχειρηματικών Οφειλών
Bρείτε οριστική λύση στα ληξιπρόθεσμα δάνεια της επιχείρησής σας.
Επιχειρηματικό σχέδιο
Περιγράψτε τους στόχους της επιχείρησής σας και προβλέψτε την πορεία της σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Είστε έτοιμοι να μιλήσουμε;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με πληροφορίες σχετικά με εσάς. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!
Όλα τα πεδία απαιτούνται κατά τη συμπλήρωση αυτής της φόρμας.