RISK MANAGEMENTΔιαχείριση κινδύνων

RISK MANAGEMENTΔιαχείριση κινδύνων

RISK MANAGEMENTΔιαχείριση κινδύνων

RISK MANAGEMENTΔιαχείριση κινδύνων

RISK MANAGEMENTΔιαχείριση κινδύνων

Τι είναι η διαχείριση κινδύνων

Η διαχείριση κινδύνων περιλαμβάνει τον προσδιορισμό, την ανάλυση και την απόκριση σε παράγοντες κινδύνου που αποτελούν μέρος της ζωής μιας επιχείρησης.

Αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων σημαίνει προσπάθεια ελέγχου, όσο το δυνατόν περισσότερο, μελλοντικών αποτελεσμάτων ενεργώντας προληπτικά και όχι αντιδραστικά.

Επομένως, η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων προσφέρει τη δυνατότητα μείωσης τόσο της πιθανότητας εμφάνισης κινδύνου όσο και του δυνητικού αντίκτυπου.

Σημασία της διαχείρισης κινδύνων

Η διαχείριση κινδύνων είναι μια σημαντική διαδικασία, διότι ενδυναμώνει μια επιχείρηση με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να μπορεί να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει επαρκώς τους πιθανούς κινδύνους. Μόλις εντοπιστεί ένας κίνδυνος, τότε είναι εύκολο να τον μετριάσετε. Επιπλέον, η διαχείριση κινδύνων παρέχει σε μια επιχείρηση μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να αναλάβει ορθή λήψη αποφάσεων.

Για μια επιχείρηση, η εκτίμηση και η διαχείριση των κινδύνων είναι ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας για ενδεχόμενα εμπόδια. Όταν μια επιχείρηση αξιολογεί το σχέδιό της για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών και στη συνέχεια αναπτύσσει δομές για την αντιμετώπισή τους, βελτιώνει τις πιθανότητες να γίνει επιτυχημένη οντότητα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Τύποι κινδύνων

που σχετίζονται με κάθε επιχείρηση

01Υψηλοί κίνδυνοι

περιλαμβάνουν κινδύνους που παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο απειλής για τη ζωή, την υγεία ή την ιδιοκτησία.

02Χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι

αναφέρονται σε κινδύνους που σχετίζονται άμεσα με τα χρήματα. Περιλαμβάνουν οικονομικές συνέπειες όπως αύξηση του κόστους ή μείωση των εσόδων.

03Στρατηγικοί κίνδυνοι

είναι κίνδυνοι που επηρεάζουν ή δημιουργούνται από στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

04Λειτουργικοί κίνδυνοι

είναι κίνδυνοι που επηρεάζουν ουσιαστικά μια επιχείρηση.

Διαδικασία Ανάλυσης Κινδύνου

Η ανάλυση κινδύνων είναι μια ποιοτική προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων που χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία αξιολόγησης για να επιλύσει και να ταξινομήσει τους κινδύνους με σκοπό την αξιολόγηση και επίλυσή τους.
Διαδικασία Ανάλυσης Κινδύνου

Προσδιορισμός υπαρχόντων κινδύνων
Σε πολλές περιπτώσεις, η επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει τον εντοπισμό του προβλήματος και, στη συνέχεια, την εξεύρεση κατάλληλης λύσης. Ωστόσο, πριν καταλάβει πώς να χειριστεί καλύτερα τους κινδύνους, μια επιχείρηση θα πρέπει να εντοπίσει την αιτία των κινδύνων, θέτοντας την ερώτηση, “Τι προκάλεσε έναν τέτοιο κίνδυνο και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την επιχείρηση;”

Αξιολόγηση κινδύνων
Σε πολλές περιπτώσεις, η επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει τον εντοπισμό του προβλήματος και, στη συνέχεια, την εξεύρεση κατάλληλης λύσης. Ωστόσο, πριν καταλάβει πώς να χειριστεί καλύτερα τους κινδύνους, μια επιχείρηση θα πρέπει να εντοπίσει την αιτία των κινδύνων, θέτοντας την ερώτηση, “Τι προκάλεσε έναν τέτοιο κίνδυνο και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την επιχείρηση;”

Αναζήτηση μιας κατάλληλης απάντησης
Μόλις μια επιχείρηση είναι έτοιμη να αξιολογήσει πιθανές λύσεις για τον μετριασμό των εντοπισμένων κινδύνων και να αποτρέψει την επανάληψή τους, πρέπει να υποβάλει τις ακόλουθες ερωτήσεις: Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του εντοπισμένου κινδύνου; Επιπλέον, ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν επαναληφθεί;

Αναζήτηση προληπτικών μηχανισμών για εντοπισμένους κινδύνους
Εδώ, οι ιδέες που βρέθηκαν χρήσιμες για τον μετριασμό των κινδύνων εξελίσσονται σε μια σειρά από εργασίες και στη συνέχεια σε σχέδια έκτακτης ανάγκης που μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλλον. Εάν προκύψουν κίνδυνοι, τα σχέδια μπορούν να τεθούν σε δράση.

Διαδικασία Διαχείρισης Κινδύνου

01Ρύθμιση στρατηγικής / στόχου

Κατανόηση των στρατηγικών και τους συναφών κινδύνων της επιχείρησης.

02Προσδιορισμός κινδύνου

Παροχή ενός αναλυτικού πλάνου των μεγάλων κινδύνων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα συνολικά οικονομικά της επιχείρησης.

03Εκτίμηση κινδύνου

Οι αναγνωρισμένοι κίνδυνοι αναλύονται αυστηρά για να προσδιοριστεί τόσο η πιθανότητα όσο και το δυναμικό τους.

04Απόκριση κινδύνου

Εξέταση διαφορετικών στρατηγικών απόκρισης κινδύνου και επιλογή των κατάλληλων ώστε να διερευνηθεί το όριο αντοχής - ανοχής της επιχείρησης με τους αναγνωρισμένους κινδύνους.

05Επικοινωνία - παρακολούθηση και τυχόν προσαρμογή

Οι σχετικές πληροφορίες και δεδομένα παρακολουθούνται συνεχώς και κοινοποιούνται στη διοίκηση και στα αντίστοιχα τμήματα.

Στρατηγικό Σχέδιο Κινδύνων

Η επιχείρηση αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την επιβίωση και την ανάπτυξή της. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να κατανοήσει τις βασικές αρχές της διαχείρισης κινδύνου και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των κινδύνων.

Διαχείριση κινδύνων είναι ο προσδιορισμός, η ανάλυση και η ανταπόκριση σε παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν μια επιχείρηση.

Υπηρεσίες που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες

Σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η επιχείρησή σας, μπορούμε να βρούμε τις λύσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες σας.
https://www.strategia.gr/media/2022/03/checkup-1280x960.jpg
Διαγνώστε τους κινδύνους που υπάρχουν στην επιχείρηση αλλά και τους μελλοντικούς, προκειμένου να προετοιμαστείτε για την αντιμετωπισή τους.
Στρατηγικές εξόδου
Προετοιμάστε ένα σχέδιο εξόδου από την επιχείρησή σας.
https://www.strategia.gr/media/2022/03/consultant-1280x960.jpg
Συμβουλευτείτε για το σύνολο θεμάτων - προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.

Είστε έτοιμοι να μιλήσουμε;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με πληροφορίες σχετικά με εσάς. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!
Όλα τα πεδία απαιτούνται κατά τη συμπλήρωση αυτής της φόρμας.